2014-11-11

Žnyplės ir pincetai

       Užsiėmimai, kai vaikui ką nors siūloma iš vienos vietos (ar indo) perdėti į kitą, manau, yra smulkiosios motorikos lavinimo klasika. Galima sugalvoti galybę tokių veiklų nuo pat kūdikystės. Paaugus vaikui užduočių ratas tik plečiasi. Aš vis irgi stengiuosi atrasti kažką naujo, kas lavintų naujus gebėjimus. Štai jau kokį pusmetį buvau nupirkusi žnyples cukrui, tačiau Kasparo jos nedomino. Siūliau žaisti jomis ir vis skirtingais daiktais, rodžiau pati, kaip reikia tuos daiktus sugriebti, daviau bandyti jam, palikdavau matomoje ir pasiekiamoje vietoje, padėdavau jas, pavyzdžiui, jam žaidžiant savo virtuvėleje ir pan. - susidomėjimas buvo minimalus. Tačiau vieną dieną pats susirado tas žnyples ir ėmė kilnoti smulkius daiktus!

Pats sugalvojęs ėmė ir sudėjo daiktus pincetu į štai tokią skulptūrą.

        IDĖJA. Maži ir dideli pincetai, sušių lazdelės, įvairios žnyplės iš virtuvės - cukrui, salotoms, makaronams, kepimui ir t.t. gali tapti puikia priemone mažųjų smulkiajai motorikai lavinti. Patys smulkiausi įrankiai arba lazdelės tiks bus nemenkas iššūkis vyresniems vaikams, o didesni įrankiai - patiems mažiausiems. Neabejoju, kad daiktų tokiems žaidimams rasite aplink namuose. Nuo amžiaus priklausys ir siūlomos užduotys, jas būtų galima suskirstyti į keletą tipų:
  • daiktus pincetu perdėti iš vienos vietos į kitą - taip, kaip nuotraukose daro Kasparas. Instrukcijų jokių nepateikiu, manau, rasite kažką tinkamo po ranka. Jis dėliojo spalvotus magnetukus ir mažus plastikinius dinozaurus.
  • daiktus pincetu išrūšiuoti, pavyzdžiui, pagal dydį, formą ar spalvas.
  • surasti tam tikrus daiktus ir išrinkti pincetu juos iš kitų. Puikus pavyzdys čia.
  • atlikti konkrečią užduotį: sudėlioti tam tikras sekas, dekoruoti žaislinę kalėdinę eglutę, išlukštenti kukurūzų burbuolę, pastatyti bokštą ir t.t.
 
Žaidėm be jokių užduočių, tiesiog ėmė, kilnojo, dėliojo. Ateičiai pabandysiu kažko sugalvot.

        Dar vienas dalykas, kuris mane žavi žaidžiant tokius žaidimus yra tai, kad vaikas mokosi, kaip reaguoti į nesėkmę. O jūs, tėvai, mokotės, kaip reaguoti į jo emocijas patyrus tą nesėkmę. Aš sau turiu keletą tylių pastabų ir dabar laukiu mūsų naujų pamokų ir žaidimų, kad galėčiau pasitaisyti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...