2014-07-16

Buteliai ir judesys

     Taip, tušti plastikiniai buteliukai gali būti puiki priemonė vaikų žaidimams. Patys mažiausi, lavindami pirščiukus, gali mokytis į juos dėlioti smulkius daiktus: mažus kamuoliukus, sagas, pupeles ir pan. Internete daug idėjų, kaip tuščius butelius panaudoti mažiems atradimams. Kasparui, tiesą sakant, tokie buteliai niekada nebuvo įdomūs, bet jūs galite pamėginti, juk vaikai tokie skirtingi! Saviškiam judruoliui buteliukus kaupiau žaidimams su kamuoliu.
     IDĖJA: plastikinius tuščius butelius panaudoti žaidimams, kurie lavina vaiko koordinaciją. Be to, yra tiesiog judrūs ir smagūs. Galima sėkmingai žaisti tiek lauke, tiek namuose. Manau, turėtų būti smagu ir grupelei vaikų, puiki galimybė į mažųjų žaidimus įtraukti vyresnius brolius ir seseris. Aš idėjų Kasparo judriesiems užsiėmimams pasiėmiau iš jo futbolo treniruočių, taip pat iš vaikiškųjų kėglių žaidimo. Taigi nuo to ir pradėkim.
 
  • Kėgliai. Reikia: tuščių buteliukų ir kamuolio. Galima buteliukus pripildyti vandens, jei norisi sunkesnių. Parodykite vaikui, kaip juos mušate, tada leiskite jam. Kasparas mėgsta ir mesti, ir spirti kamuolį į buteliukus. Kaip jam norisi, tegul. Žaidžiame ir namie, ir lauke. Puikus būdas ir mokytis skaičių: skaičiuokite, kiek buteliukų numušta, kiek liko. 

Numušus buteliukus - gausu smagumo!

  • Ratas. Sudėliokite iš butelių ratą, už jo pastatykite kamuolį. Parodykite, kad ratą reikia apibėgti, o tada spirti kamuolį. 
Panašią užduotį Kasparas darė pirmojoje savo futbolo treniruotėje, teko sukti galvą, kaip tai pritaikyti namuose, nes jam labai labai patiko. Pirmasis mūsų ratas namie buvo iš kamštelių nuo buteliukų.

  • Linija. Tiesi arba kreiva, kaip jums patinka. Parodykite vaikui, kad ją reikia apžergti kojomis ir eiti pagal ją, neužminant ir nesujudinant (galbūt bus aiškiau iš nuotraukos). Aš pabaigoje taip pat padedu kamuolį, nes Kasparui tai yra geriausias žaislas pasaulyje. Jūs galite žiūrėti, kas patinka jūsų mažyliui. Gal užteks pačios užduoties, o gal pastatykite krepšį (puodą, dėžę) ir į jį prašykite įmesti kokį nors daiktą ar žaislą.

Vyresniems vaikams galima daryti kažką panašaus į labirintus.

  • Kliūtys. Išdėliokite butelius taip, kad mažylis galėtų kilnodamas kojas žingsniuoti pro juos neužmindamas. Toliau schema ta pati: parodykite jūs, o tada leiskite išmėginti vaikui. Mes, be abejo, ir čia naudojame kamuolį.

Nuotraukoje nesimato, bet už šių kliūčių dar buvo ir kamuolys, paruoštas spyriui.

     Tebūnie tai idėjos jums, galite tokiems žaidimams panaudoti kitus daiktus - pavyzdžiui, kaladėlės, kamštelius, mašinyčių kolekciją, storesnę virvę ar pan. Vyresniems vaikams užduotis sujunkite, padarydami savotišką estafetę. Aš Kasparui (1m 9mėn) dažniausiai padarau vieną užduotį, paskui jis kartoja ją pats kelis kartus iš eilės, o tada prašo užduotį pakeisti, parodydamas, ko norėtų: "Mama, ratas, ratas". Kaip ir visuomet, manau, jog svarbu leisti vaikams koreguoti žaidimus taip, kaip jiems patinka. Tačiau tai puiki proga ir mokytis susikaupimo, disciplinos. Gal mažesni vaikai dar nebus pasiruošę tiksliai įvykdyti užduoties, tačiau vistiek smagiai paspardys jūsų išdėliotus daiktus. Išmėginkite! Štai kartą nusibodus šiems žaidimams, Kasparas išbėgo į mūsų pievą skinti dobilų.

Buvimas lauke tikrai žadina vaikų smalsumą.

     Ir pabaigai, aš mūsų, berods, šešis buteliukus laikau Kasparui pasiekiamoje spintelėje. Jau kelis kartus buvo pats paėmęs ir paruošęs juos kėglių žaidimui.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...