2014-05-25

Paveikslėlių albumas




     Tokį albumą su Kasparu pasigaminome kažkada praėjusį rudenį, kai jam buvo metai ir keli mėnesiai. Iš pradžių jis sulaukė tokio didžiulio susidomėjimo, kad Kasparas jį vartė kelias savaites kiekvieną dieną. Vėliau šiek tiek pabodo, bet iki šiol jį atneša, kad pavartytume. Tai tikrai yra daiktas, kurį pasiimu į kelionę automobiliu ar lėktuvu. Užima nedaug vietos, o veiklos yra ilgam.

Nerealiai gražių nuotraukų galima rasti žurnale "National Geography", ypač jei vaikui patinka gyvūnai.
IDĖJA. Į paprastą albumą plastikiniais puslapiais pridėti įvairių nuotraukų ar piešinių, iškirptų iš žurnalų ir lankstinukų. Galima panaudoti lavinant smulkiąja motoriką (kerpant, dedant ir išimant paveikslėlius), taip pat mokantis daiktų pavadinimus, spalvas ir pan. 

KAIP MUMS SEKĖSI. Kasparui labai patiko pirmoji proceso dalis - ant žemės pridėliota daugybę žurnalų, iš kurių rinkomės, ką iškirpti. Mūsų albume yra gyvūnų, kamuolių, automobilių, vaikų nuotraukų ir piešinių. Taip pat vaizduojami tie daiktai, kurių pavadinimų mokau. Pavyzdžiui, lempa. Tai vienas pirmųjų Kasparo žodžių. Kažkur skaičiau, kad vaikams jį lengva išarti.
Pradžioje kirpau tik aš, bet jei susidomėdavo žirklėmis, neatiminėdavau, tačiau atidžiai stebėjau. Nelaimių nebuvo. Dabar turime specialias vaikiškas žirkles, mokau jomis kirpti, tačiau kol kas Kasparas prašo, kad tai daryčiau aš. Pradžioje jam patiko tiesiog vartyti albumą, rodant pirštu į daiktus, vėliau jis paprašytas pats sakydavo daiktų pavadinimus ir garsus, arba rodydavo juos gestais. Dabartiniam Kasparui (1metai ir 9mėn) patinka išimti popierėlius iš albumo, jais pažaisti ir įdėti atgal. Tiesa, įdėti-išimti kol kas tenka suaugusiems, nes kai bando savarankiškai, albumo puslapiai plyšta. Tačiau jų dar daug tuščių. Užteks.

AMŽIUS. Įdomu, manau, nuo tokio amžiaus, kada pradeda domėtis knygomis. Vyresniems vaikams gali praversti mokantis skaičiuoti ar rašyti, o dar vyresni galėtų pamėginti iš paveikslėlių sudėlioti savo istoriją ir ją papasakoti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...